Vervolg aanpak geluid HSL in Zevenbergschen Hoek

170 keer bekeken 0 reacties

Op 2 november stemde de gemeenteraad in met de vervolgaanpak geluidsoverlast HSL in Zevenbergschen Hoek. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor eind 2019 1 miljoen euro ter beschikking gesteld met voorwaarden hoe dit budget in drie stappen ingezet mag worden.

Drie stappen
De eerste stap is vrijwel afgerond. Daarbij zijn alle 57 aangewezen woningen uitgenodigd voor een onderzoek naar de binnenwaarden van de woning. Bij slechts 4 woningen is uit onderzoek gebleken dat binnenwaarden worden overschreden. Deze hebben maatregelen toegekend gekregen, die nog niet allemaal zijn uitgevoerd. In overleg met het ministerie is nu besloten om stap twee en drie tegelijkertijd te gaan uitvoeren. In stap twee wordt 100.000,-- ingezet op vergroening om zo de HSL en A16 meer in te kleden in het groen. Hierbij wordt voornamelijk ingezet op vergroening langs de A16, waar nu nog weinig beplanting aanwezig is.

Stap drie bestaat uit een pakket met maatregelen die vanuit het ministerie aangeboden worden aan de al eerder aangewezen woningen vanuit het onderzoek van het ministerie of het onderzoek van gemeente Moerdijk. Deze woningen zijn in de eerste stap al benaderd voor onderzoek. Daaruit bleek regelmatig dat de binnenwaarde net niet werd overschreden. In stap drie wordt aan deze woningen alsnog erkende maatregelen aangeboden om de geluidsoverlast terug te dringen voor een maximaal bedrag van € 11.000,- per woning.


Geluidsoverlast verminderen
Met deze aanpak hoopt gemeente Moerdijk versneld de maatregelen te kunnen uitvoeren en daarmee binnen twee jaar de geluidsoverlast, waar mogelijk, te verminderen. Gemeente Moerdijk is zich bewust van de overlast die de HSL veroorzaakt en ontvangt vaker klachten van omwonenden. Als een omwonende overlast ervaart, adviseert gemeente Moerdijk om dit te melden bij ProRail (beheerder van het spoor) zie https://www.prorail.nl/contact.

ProRail heeft deze taak toegewezen gekregen door het Ministerie van I&W. Hoe meer klachten ProRail ontvangt op een bepaald traject, hoe eerder zij daar gaan onderzoeken of er maatregelen moeten worden genomen om de overlast te laten afnemen.

Categorie Paars

Reageren

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen