Gemeente Moerdijk lanceert website met alle info over geld en schulden

22-02-2024
117 keer bekeken

“Veel mensen schamen zich en denken dat het alleen hun overkomt. Nee dus!

Eén online plek, waar inwoners van Moerdijk alle informatie over geld en schulden overzichtelijk bij elkaar kunnen vinden. Die is er nu met de website https://betermetgeldmoerdijk.nl. Met tips over hoe je meer grip kunt krijgen op je geld. Welke organisaties in Moerdijk je hierbij kunnen helpen. Uitlegvideo’s. Wat je kunt doen als je schulden hebt. En een button ‘Ik wil hulp!’, die je met één klik doorverwijst naar, inderdaad: hulp. Met de website wil de gemeente het zo makkelijk mogelijk maken voor inwoners om financiële problemen op te lossen en te voorkomen. En dat is nodig ook, want het aantal Moerdijkers met problematische schulden is de afgelopen twee jaar flink gestegen.

Wat cijfers op een rijtje. Moerdijk telt ruim 16.000 huishoudens. Halverwege 2022 hadden 2.695 daarvan te kampen met problematische schulden. Eind vorig jaar waren dat er 5.900. En de verwachting is dat dit aantal dit jaar nog verder zal toenemen. “Gestegen energiekosten, boodschappen die nog niet goedkoper worden: het is voor steeds meer mensen moeilijk om rond te komen”, legt Kitty Pals uit. Ze werkt bij de gemeente Moerdijk als Trajectbegeleider Financiële Vragen en Schuldhulpverlening. In haar dagelijks werk helpt ze inwoners die in de financiële problemen zijn gekomen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Ze ziet dat aan de ene kant mensen vaak niet weten waar ze moeten aankloppen voor hulp. Maar ook dat de drempel om dat te doen hoog kan zijn. “Praten over je financiën is sowieso nog steeds een taboe”, legt ze uit. “Wie doet dat nou makkelijk? Laat staan als het over schulden gaat. Dat is ook wel begrijpelijk. Niemand wil erkennen dat het slecht gaat, op sociale media willen we allemaal laten zien dat alles geweldig en mooi is. Dus ga je niet toegeven dat je financiële problemen hebt. Maar soms moet dat gewoon, om die op te kunnen lossen. Als iemand bij mij op gesprek komt zeg ik altijd: ‘je bent niet de enige’. Want veel mensen schamen zich en denken dat het alleen hun overkomt. Nee dus.”

“Hoe eerder je die stap zet, hoe beter”
Daarom is er nu de website https://betermetgeldmoerdijk.nl. Wethouder Bennie Blom (Schuldhulpverlening): “We hopen dat inwoners hier makkelijker informatie kunnen vinden. Maar ook dat ze via de site sneller bij ons aankloppen als ze schulden hebben, of dreigen in de financiële problemen te komen. Ik snap dat het moeilijk is om allereerst aan jezelf toe te geven dat je er echt niet uit komt. En dan ook nog bij de gemeente of een andere organisatie om hulp te gaan vragen. Maar het kan de eerste stap zijn naar de oplossing voor je financiële problemen. Hoe eerder je die stap zet, hoe beter. Want hoe langer je wacht met het zoeken van hulp, hoe groter de financiële zorgen worden.”
 

“Er is altijd iets aan te doen”
“Veel mensen zien financiële problemen niet aankomen”, weet Melt de Haas. Hij is voorzitter van SchuldHulpMaatje Moerdijk. Hij helpt samen met een aantal vrijwilligers Moerdijkers met geldproblemen. Dat zijn er steeds meer, ziet ook hij. Want het aantal inwoners dat bij de organisatie aanklopt is flink gestegen. “Het heeft ook te maken met echt eerlijk naar jezelf zijn. Je kent je inkomen, je weet wat je kosten zijn en wat je uitgeeft. Je ziet dat je steeds vaker het eind van de maand niet haalt met je salaris. Dat de roodstand op je betaalrekening groeit. Dat je betalingsherinneringen ontvangt die je eigenlijk niet kunt betalen. Dus zie je ook wanneer het fout gaat. Durf je het dan meteen te erkennen en iets te doen, of negeer je het? Maar het is vaak ook een kwestie van vooruitkijken. Weet je dat je door omstandigheden binnenkort minder te besteden hebt? Ga dan op tijd kijken waarop je kunt besparen. Natuurlijk kun je financiële problemen niet altijd voorkomen. Maar er is altijd iets aan te doen. Je moet het wel écht willen, écht gemotiveerd zijn. Anders gaat het niet werken.”

“We kunnen echt helpen”
Kitty Pals: “Sommige mensen vinden de drempel naar de gemeente hoog en vragen zich af wat wij als gemeente voor hen kunnen betekenen. Het is ook niet niks om je financiële zorgen met een vreemde te delen. Maar we kunnen echt helpen, samen met de andere organisaties, zoals SchuldHulpMaatje Moerdijk. Allemaal te vinden op https://betermetgeldmoerdijk.nl. Ik hoop dat we hiermee zoveel mogelijk Moerdijkers met geldproblemen kunnen helpen. Want elke inwoner die we uit de schulden kunnen helpen, of kunnen helpen om te voorkomen dat er schulden ontstaan, is er één.”

Meer weten?
Kijk op https://betermetgeldmoerdijk.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen