Verkeersonderzoek centrum Zevenbergen in januari van start

152 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Moerdijk onderzoekt in de komende weken het verkeer in het centrum van Zevenbergen. Daarbij wordt onder meer het aantal fietsers en auto’s, het type voertuig en de snelheid gemeten.

Het onderzoek vormt de basis voor verdere verbetering van de verkeerssituatie in het centrum. De meetapparatuur wordt opgesteld vanaf 8 januari, de metingen starten per 15 januari en duren ongeveer 2 weken.

Met de aanleg van de haven is het centrum van Zevenbergen nog niet klaar. Door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals online shoppen en elektrisch rijden, verandert de functie van het centrum. En waar jaren geleden nog behoefte was aan veel parkeerplekken, gaan nu steeds meer stemmen op voor een autoluw centrum.

Uitgebreid onderzoek

In januari doet het bedrijf Meetel in opdracht van de gemeente Moerdijk verkeerskundig onderzoek in het centrum. Dat gebeurt niet alleen langs de haven, maar ook in de straten rondom het winkelhart, zoals de Doelstraat, Stationsstraat, Langenoordstraat, Lage Wipstraat en Doctor Ariënslaan. Het onderzoek bestaat uit drie delen:

Evaluatie verkeersborden en wegmarkeringen

Alle verkeersborden en markeringen op de weg worden kritisch bekeken waarna een verbeterplan wordt opgesteld.

Kentekenonderzoek met camera’s

Op 6 locaties worden camera’s geplaatst die registreren welke kentekens langskomen, op welk tijdstip en met welke landcode. Daarmee brengen we in kaart welk type voertuig door het centrum rijdt (personenauto’s, bestelbussen, etc.) en wanneer. De camera’s registreren alleen kentekens en die kentekens worden alleen gebruikt om het type voertuig en land te bepalen, ze worden niet gekoppeld aan persoonsgegevens.

Meting type voertuig en snelheid 

Op 11 locaties plaatsen we meetapparatuur met een slang over de weg. Zodra een fietser of motorvoertuig over de slang rijdt, wordt dit geteld en wordt de snelheid geregistreerd.

Uitslag in april

De resultaten van de onderzoeken worden besproken op een bijeenkomst met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit het centrum. Dit gebeurt naar verwachting in april 2024. Wie het interessant vindt, kan zich dan aanmelden voor de adviesgroep die meedenkt over hoe de resultaten van het verkeersonderzoek verwerkt kunnen worden in het uitvoeringsprogramma voor het centrum van Zevenbergen vanaf 2025.

Categorie Paars

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen