Een recordaantal bezoekers uit eigen gemeente, eigen land en zelfs uit Amerika en Canada. Opnames voor de tv-serie ‘Het verhaal van Nederland’. Bijzondere concerten, exposities en lezingen. Het Mauritshuis in Willemstad heeft een zeer succesvol jubileumjaar achter de rug. Prins Maurits liet het in 1623 bouwen als jachtslot. Ruim 400 jaar later is het prachtige historische gebouw met z’n bezoekerscentrum het centrale punt van de Stelling van Willemstad. Met ook dit jaar (het na-jubileumjaar) weer veel bijzonders te zien en te beleven. Niet alleen in en om het Mauritshuis, maar ook in die andere parels van de Stelling van Willemstad: de vestingsteden Willemstad en Klundert en de forten Sabina en De Hel.
“Tot en met mei hadden we al ruim 10% meer bezoekers in het Mauritshuis, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar”, vertelt Leo Jegen trots. Hij is gastheer in het Mauritshuis. “Gezinnen met kinderen, pensionado’s, stellen die geïnteresseerd zijn in museumbezoek; onze bezoekers zijn ontzettend divers. Maar we ontvangen ook steeds meer Amerikanen en Canadezen. Die komen met riviercruiseschepen die aanmeren in de Oude Haven in Willemstad. Ze ‘doen’ Nederland in een week. Amsterdam, Leiden, Dordrecht. En dan dus ook Willemstad en het Mauritshuis. Joh, ze vinden het prachtig.”
Zelf deelnemen aan de geschiedenis
In het Mauritshuis kunnen bezoekers kennismaken met de historie van vestingstad Willemstad en de inwoners. Maar ook met die van de Stelling van Willemstad: die bestaat naast Willemstad uit de andere vestingstad Klundert plus een ring van forten, compleet gemaakt door de Fransen in de Napoleontische tijd. Samen moesten die de toegang tot Holland via de zeearmen beschermen tegen indringers. En natuurlijk is er van alles te zien over de geschiedenis van het Mauritshuis zelf en z’n bijzondere band met het Oranjehuis. Het blijft echter niet bij kijken alleen, want bezoekers kunnen in het Mauritshuis op een interactieve manier kennismaken met de geschiedenis en de verhalen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een virtuele roeitocht, aan te schuiven aan een multimediale vergadertafel en door te laten zien hoe je zelf de vesting zou verdedigen tegen indringers. “Je mag hier op allerlei knopjes drukken”, legt Leo uit. “Je neemt als het ware zelf deel aan de geschiedenis. Jong of oud: bezoekers vinden het altijd hartstikke leuk. Het is niet alleen geschiedenis hier, maar ook gewoon leuk vermaak.”
Kleine stap verder in de Stelling van Willemstad
Vanuit het Mauritshuis is het een kleine stap verder in de Stelling van Willemstad. Het pittoreske centrum van Willemstad en z’n bezienswaardigheden liggen letterlijk om de hoek. Vestingstad Klundert ligt weliswaar wat kilometers verderop, maar de speciale pendelbus vervoert bezoekers er in de zomervakantie weer gratis naar toe. En ook naar de forten Sabina en De Hel. Fort Sabina in Heijningen is een verdedigingsfort uit het begin van de 19e eeuw, dat bezoekers een bijzondere combinatie van historie, kunst, natuur en culinaire verwennerij biedt. Ruim 200 jaar geschiedenis op ongeveer 12 hectare, inclusief schitterende natuur eromheen. ‘Het best bewaarde geheim van West-Brabant’ wordt het ook wel genoemd. Dat kan ook gezegd worden van Fort De Hel in Willemstad. Vroeger huisvestte het maar liefst zo’n 10.000 kilo buskruit. Aan de hand van een ‘vertelverhaal’ kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis van het fort. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten waarmee ze de natuur in de omgeving kunnen ontdekken. Want die is ook hier schitterend.
Gratis pendelbus
Het Bezoekerscentrum Mauritshuis en/of centrum Willemstad, Klundert en de forten Sabina en de Hel bezoeken? Dat kan tussen 6 juli en 4 september ook met de gratis pendelbus. De pendelbus rijdt ook in het weekend van 9 en 10 september tijdens de Kunst- en Monumentenroute. Op- en uitstappen kan op vijf locaties: het Bezoekerscentrum Mauritshuis, het centrum van Willemstad (bij de stadshaven),
Fort de Hel, Fort Sabina en Klundert. De pendelbus rijdt van woensdag tot en met zaterdag naar alle haltes, op zondag niet naar de halte in Klundert. Elke halte is te herkennen aan het grote ‘Halte’-bord, met daaronder een informatiebord plus dienstregeling. In de ochtend kunnen belangstellenden opstappen in Zevenbergen om zo een dagtour te kunnen maken door de Stelling van Willemstad. Aan het einde van de dag vertrekt de bus weer terug naar Zevenbergen. De opstapplaats is bij de bushalte bij het station. Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie over onder andere de dienstregeling van de pendelbus op: https://www.visitmoerdijk.nl/nl/nieuws/shuttledienst
Meer weten?
Alle informatie over het Mauritshuis, de Stelling van Willemstad en de forten Sabina en De Hel vindt u op www.visitmoerdijk.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de pendelbus en de dienstregeling.