in de eerste plaats ligt het op een waterkering, wat allerlei (technische) beperkingen en eisen met zich meebrengt. Verder loopt het tracé voor de helft door een natuurgebied, wat de gemeente moet compenseren met nieuwe natuur en versterking van de natuurbeleving. Daarnaast zijn er veel verschillende grondeigenaren en passeert de route drie viaducten, die ook weer van verschillende eigenaren zijn. Kortom: er zijn veel eisen en belangen waarmee de gemeente rekening moet houden.
Wethouder Danny Dingemans: “In de afgelopen maanden hebben we verkeersmetingen gehouden. Daaruit bleek dat er op werkdagen dagelijks zo’n 150 fietsers van de route gebruikmaken en in het weekend zo’n 200. Dat zijn behoorlijke aantallen, die onze voorkeur onderschrijven voor een fietspad dat vrij ligt van de rijbaan. Verder bleek dat er soms hard wordt gereden, dus waar mogelijk willen we snelheidsremmende maatregelen inpassen.”
Het plan dat de gemeenteraad in 2017 goedkeurde, ging uit van een fietspad dat doorloopt tot de kruising met de Johan Willem Frisostraat. Dat idee is gewijzigd. Dingemans: “Op die plek rijdt nog veel vrachtverkeer. Aangezien het doel is om een veilige fietsverbinding aan te leggen tot aan het dorp, willen we het nieuwe fietspad doortrekken langs de Johan Willem Frisostraat tot aan de kruising met de Appelweg. Daar slaat het vrachtverkeer af en sluit de nieuwe fietsroute aan op de bestaande fietspaden naar Moerdijk.”
Het gewijzigde plan wordt in de eerste helft van 2023 voorgelegd aan de gemeenteraad. Ondertussen start de aanbesteding voor een ingenieursbureau dat het plan technisch uitwerkt. Hoe lang het vervolgens duurt tot het fietspad er ligt als de raad akkoord gaat, is moeilijk te zeggen. Dingemans: “Reken sowieso op 2 jaar voor de voorbereidingen en 1 jaar voor de aanleg. Maar er zijn veel variabelen, zoals de grond die we van verschillende eigenaren moeten aankopen. Dat zijn factoren die je niet 100% in de hand hebt, dus je kunt niet voorspellen hoeveel tijd dat gaat kosten.”
De gemeente houdt de dorpstafel op de hoogte van de voortgang. Bij de recentste vergadering op 22 september 2022 gaf de projectmanager toelichting op de stand van zaken. Een speciale commissie van de dorpstafel denkt mee over de plannen.