Aanleiding: de afgelopen jaren steeg landelijk het aantal meldingen van personen met onbegrepen of verward gedrag, zoals het officieel wordt genoemd. Een “taai en complex maatschappelijk vraagstuk” noemen de demissionaire ministers Yesilgöz (Justitie) en Helder (Langdurige Zorg) het. Moerdijk pakt sinds een jaar deze problematiek aan door de inzet van een speciale Wijk GGZ’er in de persoon van Rylana. Zij werkt in Moerdijk als een verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. “Ik probeer lijntjes te leggen met de zorg- en veiligheidspartners, zodat we samen kunnen voorkomen dat het ergens uit de hand loopt.”
Veel breder dan ‘verward gedrag’
“Eigenlijk gebruik ik de term ‘verward gedrag’ liever niet”, vult ze aan. “Daarbij denken we toch vooral aan iemand die schreeuwend op straat staat. Maar het is veel breder dan dat. Vaak gaat het over het vermoeden dat het met iemand niet goed gaat en dat uit de hand zou kunnen lopen. Zeg maar op het snijpunt tussen zorg en veiligheid. Bijvoorbeeld een familielid dat ander gedrag vertoont en waar zorgen over zijn. Of iemand die z’n baan is kwijtgeraakt en zich sindsdien erg afwijkend gedraagt. Soms is er dan al overlast voor de omgeving, maar soms ook niet. Zo kreeg ik een melding over iemand die zich thuis helemaal had ingebouwd in de spullen. Dat mag natuurlijk, dat is niet verboden. Maar als het erop lijkt dat het echt niet goed met hem gaat, kan ik kijken wat we eventueel kunnen doen en wie ik kan inschakelen.”
“Het levert echt iets op”
“Ik vind het moeilijk om te duiden of ruim 60 een hoog aantal is”, vervolgt ze. “Er is weinig vergelijkingsmateriaal. Maar volgens een collega met dezelfde functie in een andere plaats is het veel. Dus ja, ik durf wel te zeggen dat ik in deze functie een toegevoegde waarde ben. Ik kan écht iets doen. Ik kan als linkje tussen alle zorg- en veiligheidspartners het verschil maken. De samenwerking met die partners verloopt ook steeds geolieder, we weten elkaar steeds beter te vinden. Gelukkig heeft Moerdijk nu een vaste functie gemaakt van de Wijk GGZ’er. Ik kan snel instappen als er iets aan de hand is, ik ben heel toegankelijk, ik heb geen wachtlijst. En het belangrijkste: het levert echt iets op. Een Wijk GGZ’er kan echt iets doen aan deze problematiek én op preventief gebied.”
Eerste meldingen lopen via het telefoonnummer 0800 5099. Daar kunnen inwoners 24/7 terecht. Ook wanneer ze zich zorgen maken over iemand.